Poznaliśmy zwycięzców kulinarnych zmagań
Koniec lata to czas dla grzybiarzy, amatorów jeżyn, borówek czy żurawin. Miejscem obfitującym w te dary lasu jest Puszcza Piska - największy kompleks leśny na Mazurach.
I właśnie w Piszu 8 września odbył się „Festiwal Runa Leśnego”, na którym królowały produkty przygotowane na bazie runa leśnego.
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Festiwalowi towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także występy artystyczne.
Odbyły się również: konkurs kulinarny przygotowywania potraw z runa leśnego oraz konkurs „ Na najlepszą nalewkę leśną”:
I miejsce i puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w konkursie
na "Najlepszą nalewkę leśną" wygrała nalewka „Dereniówka”,
II miejsce "Nalewka z pędów sosny",
III miejsce „Nalewka z pigwy".
I miejsce i puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w konkursie na najlepszą potrawę z runa leśnego zdobył Piski Zakład Aktywności Zawodowej „Wieża” z Pisza,
II miejsce zdobyła Sołectwo Gospoda „Pod Czarnym Łabędziem” z Rydzewa k. Giżycka.
Plac Daszyńskiego był także miejscem, gdzie można było skosztować mazurskich kotletów ziemniaczanych z grzybami przygotowanych przez Siedlisko na Półwyspie z Wierzby k. Rucianego – Nidy. Pokaz został sfinansowany przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Organizatorami wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina Pisz.