Kulinarne skarby z warmińsko-mazurskich lasów
Tegoroczny Festiwal Runa Leśnego odbędzie się 8 września 2018 roku na Placu Daszyńskiego w Piszu.
Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek.
Wspaniałą atrakcją dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów jest gotowanie na oczach widzów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”..
Ideą Festiwalu Runa Leśnego i odbywających się w jego ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, występy artystyczne oraz konkurs kulinarny potraw przygotowanych z runa leśnego. Do rywalizacji staną również pasjonaci domowych wyciągów z leśnych owoców, kwiatów i ziół.
Plac Daszyńskiego będzie także miejscem, gdzie można będzie skosztować „Mazurskich kotletów ziemniaczanych z grzybami” przygotowanych przez Siedlisko na Półwyspie
z Wierzby k. Rucianego – Nidy.
Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina Pisz.