Kulinarne wydarzenie w Janowcu Kościelnym
Tegoroczne Święto Pieczonego Ziemniaka przyjęło także formę dożynek. Wydarzenie wspierał samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Główną ideą wydarzenia było ukazanie dorobku wsi polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem regionalizmu i dorobku szlachty pobożańskiej.
Zubożała szlachta pobożańska cechowała się niezwykłą gościnnością, co historycy tłumaczą potrzebą zachowania przynależności szlacheckiej bez względu na posiadany majątek.
Gościnność ta przejawiała się przygotowywaniem potraw z dostępnych produktów, którymi częstowano przyjezdnych. Zwyczaj ten głęboko zakorzenił się w tradycjach.
Oprócz potraw, które znalazły się na stoiskach sołeckich, publiczność mogła również spróbować pieczonych ziemniaków z ogniska, baby ziemniaczanej z sosem kurkowym.
W konkursie: „ Najpiękniejszy wieniec dożynkowy” zwyciężyło sołectwo Bielawy, w konkursie „ Najsmaczniejsza potrawa” mazurskie farszynki okazały się kulinarnym przebojem, w „Turnieju sołectw” zwyciężyło sołectwo Janowiec Kościelny.