Promowanie lokalnej żywności na Mazurach
W kętrzyńskim amfiteatrze po raz trzeci odbyło się Mazurskie Święto Kaszy. Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Ważne było również promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i obiektów gastronomicznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla, oferujących dania regionalne na bazie kaszy.
Podczas wydarzenia zorganizowano konkurs kulinarny na „Najlepszą potrawę z kaszy”, w którym udział wzięło 5 ekip z terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Zwycięzcą konkursu i zdobywcą Pucharu Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego został Środowiskowy Dom Samopomocy, który przygotował kaszotto z bulguru z warzywami, mięsem i kurkami.
W trakcie imprezy zorganizowany został pokaz kulinarny wraz z degustacją, który przygotowała „Karczma Nad Sandelą”, a skosztować można było kaszy jaglanej z koktajlem owocowym oraz kaszy wiejskiej jęczmiennej z sosem grzybowo-warzywnym.
Imprezie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.
Organizatorami wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina miejska Kętrzyn.