Kontakt

Obszary wiejskie

Warmia i Mazury kulinarnymi specjałami stoją

Festiwal w Olsztynie

Na dziedzińcu olsztyńskiego zamku odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Samorząd województwa reprezentowała wicemarszałek Wioletta Śląska-Zyśk.

W tym roku w ramach wydarzenia odbyły się pokazy kulinarne wykonane przez producentów należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle połączone z degustacją.

Były to:
- pokaz przygotowania pączków wykonany przez Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit,
- pokaz przygotowania zupy warmińskiej wykonany przez Stary Folwark z Tumian k. Barczewa,
- pokaz przygotowania pierogów ruskich wykonany przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu,
- pokaz przygotowania krupniku wykonany przez Restaurację Staromiejska z Olsztyna.

Podczas wydarzenia nie zabrakło degustacji dla publiczności wcześniej przygotowanych potraw w tym również Kiełbasek i kaszanki na ciepło, które były przygotowane przez Qraś Wędliny i Catering
z Orzysza, babki ziemniaczanej przygotowanej przez Firmę Gastronomiczną „Krys-Stan” z Olsztyna oraz lodów naturalnych przygotowanych przez Firmę Kroczek Lody Naturalne z Olsztyna.

Odbyły się również prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości: prelekcja o miodach, prelekcja o produkcji chleba oraz prelekcja dotycząca produkcji piwa oraz warsztaty i zabawy dla dzieci.

W czasie trwania festiwalu na terenie podzamcza w Olsztynie odbywał się Kiermasz Produktów Regionalnych pochodzących od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.

Miał także miejsce regionalny finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Do konkursu zgłoszonych zostało 6 ekip w kategorii potrawa regionalna oraz 22 produkt regionalny.

Jury przyznało następujące nagrody:

NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE:
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda – polędwiczka miłomłyńska – Zakład Wędliniarski Flis – Pol z Miłomłyna,
I nagroda – kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Gołogóry
Wyróżnienie – kiełbasa z lasu – Zakład Wędliniarski z Małdyt.
Podkategoria: produkty mleczne:
I nagroda – ser pełnotłusty gouda z Olecka – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecki,
I nagroda – ser kozi dojrzewający – Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” Kierźliny k. Barczewa,
Podkategoria: miody
I nagroda – miód lipowy nektarowo – spadziowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka,
I nagroda – miód wielokwiatowy – Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa,
I nagroda – miód wielokwiatowy nektarowo – leśny z nostrzykiem – Pasieka wędrowna z Olsztyna,
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe:
I nagroda – konfitura mazurska z rabarbarem i migdałami – gospodarstwo agroturystyczne Agro – Margot z Wilkas
Podkategoria: produkty zbożowe:
I nagroda – chleb wieloziarnisty – GS Piekarnia Dźwierzuty,
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda – anielskie ruchańce – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Aniołowo
Wyróżnienia:
- papryka konserwowa na occie jabłkowym – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,
- chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie - Monety, Kowale Oleckie
- sękacz mazurski – gospodarstwo rolne Stacze, Kowale Oleckie
- gorące pączki wileńskie – Smaki Gabi z Tuławek k. Dywit
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda – miód pitny trójniak – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka
Wyróżnienie – wino gronowe z Jedzbarka – Gospodarstwo rolne z Jedzbarka k. Barczewa
Kategoria: Inne produkty regionalne:
Wyróżnienie – krówka olecka – OSM w Olecku

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody Perła 2018 następujące produkty:
- chleb żytnio – orkiszowy – GS Piekarnia Dźwierzuty,
- warmińska szynka wołowa wędzona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra,
- musztarda sarepska z linii Musztard Mazurskich – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,
- polędwica w rozmarynie – Zakład Wędliniarski Flis – Pol z Miłomłyna,
- miód wielokwiatowy – Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka

NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE
I miejsce – zupa z pokrzyw ze ślimakami w śmietanie oraz dzyndzałki warmińskie z samopszy ze skrzeczką – Restauracja Cudne Manowce z Olsztyna
II miejsce – mazurska zupa rybna oraz sandacz podany na pęczaku z kurkami – Restauracja „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka
II miejsce – pikantne flaczki z lina oraz pieczone kacze udo muśnięte sosem wiśniowym na pęczaku warmińskim – Stary Folwark Tumiany
III miejsce – słodki rogaliki ziemniaczane oraz klopsy królewieckie – Gościniec Ryński Młyn z Rynku
Wyróżnienie – zupa brukwianka oraz wątróbka z dzika w pomidorach – Gospodarstwo ekologiczne Kaliski

Ponadto Komisja Konkursowa przyznała nominację do nagrody Perła 2018 następującą potrawę:
- sandacz podany na pęczaku z kurkami - Restauracja „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK