Pogłębianie wiedzy o kulturze myśliwskiej
W Lidzbarku Warmińskim odbył się XI Festiwal Kultury Myśliwskiej. Podczas wydarzenia zorganizowany został pokaz kulinarny przygotowania gulaszu z dziczyzny połączony z jego degustacją.
W części wystawienniczej swoje produkty zaprezentowali lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.
W programie imprezy znalazły się: koncert zespołów muzyki myśliwskiej, koncert Reprezentacyjnej Orkiestry Dętej Gminy Lidzbark Warmiński, prezentacja psów ras myśliwskich, prezentacja pszczelarska z konkursami dla dzieci Gołdapskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy, prezentacja okolicznych nadleśnictw.
Celem pokazu kulinarnego było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, w szczególności promowanie dziczyzny, jako tradycji polskiego łowiectwa.
Organizatorami wydarzenia byli burmistrz Lidzbarka Warmińskiego i Łowczy Okręgowy PZŁ w Olsztynie, natomiast partnerem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.