Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Kulinarne zmagania sześciu najlepszych ekip odbędą się 21 lipca 2018 roku w salach olsztyńskiego zamku.
Do finału regionalnego w kategorii na najlepszą potrawę regionalną zgłosiło się sześć ekip, natomiast w kategorii na najlepszy produkt regionalny zgłoszono 22 produkty. Dania i potrawy zostaną ocenione przez pięcioosobowe jury.
Konkurs przebiega w dwóch etapach: regionalnym i krajowym. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani zostaną laureaci w następujących kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, produkty pochodzenia zwierzęcego, napoje regionalne i inne produkty regionalne oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw do prestiżowej nagrody „PERŁA 2018”. Perły zostaną wręczone podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, który zaplanowano na 30 września 2018 roku.
Celem przedsięwzięcia jest:
1) identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o tradycyjnych, regionalnych produktach żywnościowych
i potrawach wytwarzanych w gospodarstwach, przez lokalnych rzemieślników oraz kucharzy
z gospodarstw agroturystycznych i firm gastronomicznych z terenu województwa warmińsko-mazurskiego,
2) promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
3) identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Sobotnia rywalizacja na olsztyńskim zamku rozpocznie sie o godz. 9 i potrwa do godz. 12.30.
Organizatorem centralnym wydarzenia „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Na szczeblu regionalnym partnerami są marszałkowie województw, natomiast partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.