Warsztaty, zmagania i pokazy kulinarne
W Biskupcu koło Iławy odbyła się jubileuszowa XV edycja „Święta Gęsi”. W kulinarnym wydarzeniu uczestniczył marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.
Gęsina była głównym składnikiem potraw przygotowywanych w pokazach i warsztatach kulinarnych.
Licznie przybyli goście mieli możliwość degustacji potraw przygotowanych przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich. Ich potrawy przed konsumpcją wzięły udział w konkursie kulinarnym.
Wśród przygotowanych potraw znalazły się flaki z żołądków gęsich, serca gęsie w sosie kurkowym, rosoły, smalce, pierogi z gęsiną – na różne sposoby, szyjki gęsie z farszem z kapusty i wiele, wiele innych.
Jury po długich obradach za najlepsze uznało potrawy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi, drugie miejsce przypadło Gromotom, trzecie miejsce otrzymało KGW z Łąkorza. Wyróżnienia i nagrody przyznano również kołom z Podlaska, Wonny, Sumina i Osetna.
Dodatkowo goście mogli spróbować gulaszu z gęsich żołądków, a także sałatki przygotowywanej na miejscu przez Krystynę Ziejewską, pomysłodawczynię święta – prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi oraz lokalnych samorządowców i marszałka województwa.