Promocja mięsa drobiowego na Warmii i Mazurach
„Święto Indyka” po raz czwarty odbyło się w Nowej Wsi koło Iławy. W wydarzeniu uczestniczył marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.
Ideą imprezy było m.in. promowanie mięsa drobiowego. Było ono głównym składnikiem, wykorzystywanym w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich „Na najlepszą potrawę z indyka na zimno”.
W tegorocznym konkursie rywalizowało 8 Kół Gospodyń Wiejskich: Tynwałd, Nowa Wieś, Gałdowo, Radomek, Gromoty, Kałduny, Szymbark oraz Gulb.
Jury przyznało następujące miejsca:
I miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Gromoty
II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś
ex aequo III miejsce dla Kół Gospodyń Wiejskich: Kałduny, Gulb i Gałdowo
Jury przyznało również trzy wyróżnienia dla Kół Gospodyń Wiejskich: Szymbark, Radomek
i Tynwałd.
W kulinarnych zmaganiach brał udział również Gustaw Marek Brzezin - marszałek województwa warmińsko-mazurskiego, który razem z Krzysztofem Harmacińskim - wójtem gminy Iława oraz Krystyną Ziejewską - prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych, gotowali na oczach widzów gulasz z mięsa drobiowego.
Po ugotowaniu gulasz został rozdany pomiędzy zgromadzoną publiczność. Nie zabrakło również degustacji potraw tradycyjnych przygotowanych przez Lokalne Grupy Działania w ramach projektu współpracy „Smak”. Publiczność miała okazję przyjrzeć się przygotowaniu terriny z indyka
w pięciu smakach, której fundatorem był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Organizatorami wydarzenia byli: wójt gminy Iława, samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza oraz Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER.