Na początek potrawy z indyka, czyli ruszają kulinarne spotkania
18 spotkań kulinarnych znalazło się w tegorocznym kalendarzu imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego.
Pierwsze wydarzenie już 24 czerwca w Nowej Wsi pod Iławą, gdzie odbędzie się „Święto Indyka”.
Ideą imprezy jest m.in. promowanie mięsa drobiowego, dlatego również tym razem będzie ono głównym składnikiem, wykorzystywanym m.in.
w konkursie kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich „Na najlepszą potrawę z indyka na zimno”, licznych pokazach kulinarnych połączonych z degustacją.
Zaplanowano również prezentację z degustacją potraw tradycyjnych przez Lokalne Grupy Działania – projekt współpracy „Smak”, gry i zabawy dla dzieci, wesołe miasteczko z trampolinami, zjeżdżalniami, alejka handlowa oraz wystawa rolnicza.
Organizatorami spotkania wójt Gminy Iława, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza oraz Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER.
PROGRAM IMPREZY:
14.00 - Uroczyste rozpoczęcie imprezy
14.15 - Konkurs kulinarny dla KGW – na najlepszą potrawę z indyka na zimno – degustacja dla publiczności
14.20 - Prezentacja potraw tradycyjnych – Lokalne Grupy Działania, projekt współpracy „Smak” - degustacja
15.10 - Koncert zespołu „Guzik” – cz. I
15.40 - Gotowanie z Marszałkiem Województwa Warmińsko-Mazurskiego – degustacja dla publiczności
15.50 - Degustacja dla publiczności – indyk wędzony
16.00 - Koncert zespołu „Guzik” – cz. II
16.30 - Ogłoszenie wyników konkursów kulinarnych
17.00 - Pokaz kulinarny – terriny z indyka w pięciu smakach – degustacja dla publiczności
17.30 - Występ zespołu Gosposie
18.00 - Koncert gwiazdy wieczoru zespół Babsztyl Country
Ponadto w czasie trwania imprezy: gry i zabawy dla dzieci, wesołe miasteczko z trampolinami, zjeżdżalniami, alejka handlowa, wystawa rolnicza, berlinkowóz.