Warmia i Mazury na Toruńskim Festiwalu Smaków
Żywność regionalna z województwa warmińsko-mazurskiego wytwarzana tradycyjnymi metodami po raz kolejny zaprezentuje się na krajowych targach „Wypoczynek 2017".
Odbędą się one w najbliższy weekend (1-2 kwietnia) podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków.
Swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”: Zakład Wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna, Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wowka” z Miłakowa, Sklep „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna oraz producent syropu buraczanego - Jan Ostrowski z Łąkorza. Z kolei Jarosław Flis z Zakładu Wędliniarskiego „Flis-Pol” zgłosił swój produkt - „Polędwicę w rozmarynie” do konkursu na najlepszy produkt, którego rozstrzygnięcie nastąpi podczas Festiwalu.
Udział naszego województwa w Toruńskim Festiwalu Smaków jest efektem podpisanego w 2013 r. „Porozumienia o współpracy międzyregionalnej pomiędzy województwami: Warmińsko-Mazurskim, Pomorskim i Kujawsko-Pomorskim”, mającego m.in. na celu promocję żywności wysokiej jakości, wytwarzanej metodami tradycyjnymi. Wydarzenie to wpisuje się również w realizację znowelizowanej Strategii Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego do 2025 roku, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja, wyróżniająca nasz region spośród pozostałych.