Chwalmy się regionalnymi kulinarnymi przepisami
Ruszyły zgłoszenia do VII edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wydarzenie skierowane jest do uczniów szkół gastronomicznych (techników oraz zasadniczych szkół zawodowych) kształcących w zawodach gastronomicznych.
Uczestnicy mają za zadanie stworzyć autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych.
Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.
Zgłoszenia uczniów i ich prac dokonuje szkoła na adres: Biuro Konkursu ul. Widoczna 101/1 04-661 Warszawa. Wnioski należy przesłać do 16 czerwca 2018 roku.
Organizatorami przedsięwzięcia są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Więcej informacji:
- www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne
- www.osskic.org.pl
- www.klubszefowkuchni.pl