Kontakt

Obszary wiejskie

Poznaliśmy zwycięzców kulinarnego konkursu w Elblągu

Konkurs w Elblągu

W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się XIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazury oraz Powiśla – szansą na sukces”.

Inicjatywa ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocję jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami wydarzenia byli uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z województwa warmińsko-mazurskiego oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 10 potraw oraz 10 produktów.

Podczas imprezy odbyła się prelekcja Lokalnej Grupy Działania- Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski dotycząca możliwości uzyskania wsparcia w ramach LEADER poprzez realizację Lokalnej Strategii Rozwoju, oraz prelekcja przedstawiciela Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dotycząca wartości odżywczej ryb, sposobów ich przetwarzania i serwowania pt. „Czy ryba jest dobra na wszystko?”.


Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza - Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.

LAUREACI KONKURSU:

„Potrawy z ryb”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Igor Płażewski, Hubert Kiełbasiński z Zespółu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Mazurską rybę gotowaną w niskiej temperaturze na puree z zielonego groszku”.
- II miejsce – Aleksandra Grigorian, Angelika Nienadowska z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Sandacza na ziemniaku z blinami gryczanymi, sosem czosnkowym i kawiorem”.
- III miejsce – Karol Wisowaty, Damian Pietras z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Błękitnego węgorza w consomme rybnym z pierożkami”.

„Produkty i przetwory z ryb”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Emilia Piaścik za „Sałatkę rybacką na bazie ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego”.
- II miejsce – Jolanta Bernatek za „Tatara śledziowego”.
- III miejsce – Krystyna Bichta za „Klopsy w zalewie octowo-pomidorowej”.


Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał nagrodę specjalną za:
- „Sałatkę Rybną babci Moniki” Marzeny Piekarskiej


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK