Poznaliśmy zwycięzców kulinarnego konkursu w Elblągu
W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się XIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazury oraz Powiśla – szansą na sukces”.
Inicjatywa ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocję jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami wydarzenia byli uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z województwa warmińsko-mazurskiego oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 10 potraw oraz 10 produktów.
Podczas imprezy odbyła się prelekcja Lokalnej Grupy Działania- Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski dotycząca możliwości uzyskania wsparcia w ramach LEADER poprzez realizację Lokalnej Strategii Rozwoju, oraz prelekcja przedstawiciela Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dotycząca wartości odżywczej ryb, sposobów ich przetwarzania i serwowania pt. „Czy ryba jest dobra na wszystko?”.
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza - Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.
LAUREACI KONKURSU:
„Potrawy z ryb”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Igor Płażewski, Hubert Kiełbasiński z Zespółu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Mazurską rybę gotowaną w niskiej temperaturze na puree z zielonego groszku”.
- II miejsce – Aleksandra Grigorian, Angelika Nienadowska z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Sandacza na ziemniaku z blinami gryczanymi, sosem czosnkowym i kawiorem”.
- III miejsce – Karol Wisowaty, Damian Pietras z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Błękitnego węgorza w consomme rybnym z pierożkami”.
„Produkty i przetwory z ryb”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Emilia Piaścik za „Sałatkę rybacką na bazie ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego”.
- II miejsce – Jolanta Bernatek za „Tatara śledziowego”.
- III miejsce – Krystyna Bichta za „Klopsy w zalewie octowo-pomidorowej”.
Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał nagrodę specjalną za:
- „Sałatkę Rybną babci Moniki” Marzeny Piekarskiej