Kontakt

Obszary wiejskie

Kulinarny konkurs i skarby z warmińsko-mazurskich jezior

Ilustracja do tekstu

14 kwietnia (sobota) w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbędzie się XIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces”.

Wydarzenie ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, oraz promocję jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami konkursu będą uczniowie szkół gastronomiczno - spożywczych z województwa warmińsko – mazurskiego oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

Do zmagań konkursowych zostało zakwalifikowanych 10 produktów i przetworów z ryb oraz 10 potraw z ryb. Zwycięzcy obu kategorii otrzymają Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nagrody rzeczowe.

Zaproszono przedstawicieli Lokalnej Grupy Działania oraz Lokalnej Grupy Rybackiej w celu przedstawienia informacji dot. możliwości uzyskania wsparcia w ramach LEADER poprzez realizację Lokalnej Strategii Rozwoju

Przygotowano także prelekcję dotyczącą wartości odżywczej ryb, sposobów ich przetwarzania i serwowania pt. „Czy ryba jest dobra na wszystko?”, którą wygłosi przedstawiciel z katedry Biologii i Hodowli Ryb, Wydziału Nauk o Środowisku, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Organizatorami konkursu są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury oraz Gmina Elbląg – Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK