Kontakt

Obszary wiejskie

Poznaliśmy laureatów kulinarnych zmagań

Konkurs w Olsztynie

W miniony weekend zakończyła się XII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces”. Organizatorami byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn.

Ideą przedsięwzięcia, które odbyło się w Olsztynie, jest zebranie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych województwa warmińsko-mazurskiego oraz promowanie produktów specyficznych dla regionu.

W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 8 potraw oraz 19 produktów. Uczestnikami byli uczniowie oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

Podczas wydarzenia można było uzyskać m.in. informacje dotyczące obowiązujących przepisów w zakresie sprzedaży, etykietowania, opodatkowania żywności regionalnej, tradycyjnej, lokalnej w świetle obowiązujących przepisów, których udzielali przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Olsztynie, Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olsztynie, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Izby Administracji Skarbowej w Olsztynie.


LAUREACI KONKURSU:

„Potrawy mięsne”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego - Ewelina Filipowicz, Izabela Kalwejt z Zespółu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie za „Warmińskie policzki wieprzowe w kwasie chlebowym z modrą kapustą z porzeczkami”.
- II miejsce - Katarzyna Sikorska, Klaudia Sokołowska z Zespółu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Forszmak”.
- III miejsce - Karolina Bielecka, Łukasz Lewandowski z Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Swojską kiełbasę pieczoną w piwie serwowaną z ćwikłą i chrzanem”.

„Produkty i przetwory mięsne”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego - Anna Łuczak za „Smarowidło zimowe z gęsi”.
- II miejsce - Teresa Wróblewska za „Pieczoną kiełbasę podrobową”.
- III miejsce – Danuta Bondarenko za „Staropolską szynkę pieczoną”.

Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał nagrodę specjalną za:
- „Pasztet z dzika” Marzeny Piekarskiej


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK