Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces
Ideą konkursu jest zebranie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych województwa warmińsko-mazurskiego oraz promowanie produktów specyficznych dla regionu. Rywalizacja odbędzie się 18 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie (ul. Wyszyńskiego 16). Początek o godz. 10.
Uczestnikami konkursu są uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespołu Szkół im. M. Rataja w Ełku, Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu i Zespołu Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie, a także rolnicy, koła gospodyń wiejskich oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
W tym roku w konkursie wezmą również udział przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Olsztynie, Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olsztynie, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Izby Administracji Skarbowej w Olsztynie, a także właściciele punktów gastronomicznych, restauracji oraz hoteli należących do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Rywalizacja podzielona została na dwie kategorie: produkty i przetwory mięsne oraz potrawy mięsne.
Organizatorem przedsięwzięcia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, natomiast współorganizatorami Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Harmonogram:
10.00-10.30 - oficjalne otwarcie
10.00-12.00 - przygotowywanie potraw przez uczniów szkół gastronomicznych
w pracowniach szkoły
10.30-12.30 - ocena produktów i przetworów przez członków Komisji Konkursowej
12.00-13.00 - ocena potraw przez członków Komisji Konkursowej
13.30 - wręczenie nagród i zakończenie wydarzenia