Kulinarne szranki i regionalne specjały
Tylko do 27 października 2017 roku przyjmowane są zgłoszenia do konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces". Organizatorem wydarzenia jest m.in samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
W tym roku zmodyfikowana została formuła konkursu oraz zmieniona została jego nazwa. Do tej pory konkurs odbywał się pod nazwą „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy”. Po latach funkcjonowania zaistniała konieczność zmiany jego zasad oraz organizacji.
Zmiany polegają również na wprowadzeniu nowej formy konkursu. Uczestnikami mogą być uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z województwa warmińsko-mazurskiego oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
Zaplanowano również przygotowanie stolików tematycznych, gdzie będzie można uzyskać m.in. informacje dotyczące obowiązujących przepisów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Do udziału w wydarzeniu zostaną również zaproszeni właściciele punktów gastronomicznych i restauracji oraz hoteli.
Uczniowie będą mieli okazję do zaprezentowania własnych możliwości kulinarnych również przed zaproszonymi gośćmi. Ideą konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Przedsięwzięcie odbędzie się 18 listopada 2017 roku w pracowniach i pomieszczeniach Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Tematem przewodnim będą produkty i przetwory oraz potrawy z mięsa.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty i przetwory mięsne.
Uczestnikami tej kategorii mogą być:
- osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne
II. Potrawy mięsne.
Uczestnikami tej kategorii mogą być:
- uczniowie szkół gastronomicznych z województwa warmińsko - mazurskiego wymienieni w § 4 regulaminu konkursu (zespoły 2- osobowe).
Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla szansą na sukces” do 27 października 2017 roku:
a) osoby fizyczne w tym: rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne:
- E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- fax: 089 535-48-43
- listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Direct – Olsztyn (ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn).
b) uczniowie szkół gastronomicznych:
- E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- fax: 089 521-92-59
- listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn
Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn, gmina Olsztyn oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Pliki do pobrania:
- Regulamin konkursu
- Karta zgłoszeniowa – kategoria: produkty i przetwory mięsne - szkoły
- Karta zgłoszeniowa – kategoria: potrawy mięsne - osoby fizyczne