Sukcesy producentów żywności tradycyjnej z Warmii i Mazur
Od soboty (23 września 2017) w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę.
Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.
Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć przedstawicieli Warmii i Mazur. Na stoisku królowały ryby, wędliny, regionalne miody sękacze, mąki. Zaprezentowali się:
- Firma „Mark” Łukasz Kiezik z Giżycka – sękacze,
- Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol z Kaborna – ryby,
- „Młynomag” Myszkowska Rezanko Sp. J. z Grodzkiego Młyna – mąki,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Pabich Dariusz Pabich z Lubajn – wędliny,
- Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny.
Produkty z Warmii i Mazur cieszyły się bardzo dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród, bowiem „Złoty medal Targów” otrzymali "Wędzony filet z jesiotra syberyjskiego” Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosław Parol z Kaborna w Gminie Purda oraz „Miód nektarowy wielokwiatowy” Pasieki Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej koło Bisztynka.
Dodatkowo pięciu przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2017” - nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty i potrawy regionalne. Były to:
- Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty, Zbigniew Rolka, za „Udziec z dzika”,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Mariusz Jędrychowski za „Kiełbasę Kasztelana”,
- Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek, Ewa Panasewicz za „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”,
- Restauracja Cudne Manowce, Olsztyn, Tomasz Szmitkowski za „Karmuszkę”,
- Obiekt Turystyki Wiejskiej, „Siedlisko na Półwyspie”, Wierzba, Marianna i Kazimierz Koss za „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku”.