W Piszu pokazali skarby z mazurskich lasów
Koniec lata to czas grzybiarzy, amatorów jeżyn, borówek czy żurawin. Miejscem obfitującym w te dary lasu jest Puszcza Piska - największy kompleks leśny na Mazurach. W miniony weekend w Piszu odbył się „Festiwal Runa Leśnego”, na którym królowały produkty przygotowane na bazie runa leśnego.
Ideą imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Festiwalowi towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”,
a także występy artystyczne.
Odbyły się również konkursy na potrawy z grzybów (sołectwa Łupki i Liski) i najlepszą nalewkę, a zabawy dla najmłodszych przygotował Piski Dom Kultury i Stowarzyszenie "roZruSZnik" przy ZSZ w Piszu.Plac Daszyńskiego był także miejscem, gdzie można było skosztować zalewajki mazurskiej z grzybami przygotowanej przez Siedlisko na Półwyspie z Wierzby k. Rucianego – Nidy. Pokaz został sfinansowany przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Organizatorami wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina Pisz.
WYNIKI KONKURSÓW:
I miejsce i puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w konkursie na "Najlepszą nalewkę leśną" zdobyła Ewa Śliwowska za "Jagodówkę",
II miejsce Hanna Modzelewska za "Nalewkę z pędów sosny",
III miejsce Paweł Grochowina za "Nalewkę z suszonego kwiatu czarnego bzu".
W konkursie kulinarnym na "Najlepszą potrawę z grzybami":
I miejsce zdobyło Sołectwo Łupki za "Kieszonki z Kurkami",
II miejsce zdobyło Sołectwo Liski za "Dorotynki z grzybami w sosie kurkowym".