Potrawy z klusek i makaronu królowały w Lipowcu
„IV Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu” jest jednym z 18 wydarzeń „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.
Ideą imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz o dziedzictwie kulturowym wsi, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, promocja restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Podczas imprezy odbyła się degustacja potraw z klusek i makaronu. Zgodnie z tradycją, potrawy na bazie makronu gotował wójt wraz z pracownikami gminy Kurzętnik. Do udziału w gotowaniu został zaproszony Pan Gustaw Marek Brzezin, który częstował zgromadzoną publiczność własnoręcznie przygotowanym makaronem z dodatkiem malin. Z kolei Wiesław Mergalski z Karczmy „Nad Sandelą” z Lubawy– członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, przyrządził na miejscu potrawkę z kurczaka z warzywami na makaronie.
W tegorocznym konkursie „Na najlepszą potrawę z klusek i makaronu” rywalizowały trzy ekipy Kół Gospodyń Wiejskich: KGW Rożental, KGW Brzozie Lubawskie i KGW Wielkie Bałówki. Trzecie miejsce zajęła ekipa KGW w Wielkich Bałówkach za „Zupę rybną z makaronem”. Na drugiej pozycji uplasowało się KGW w Rożentalu z potrawą „Kluski leniwe z dodatkami”. Wygrała potrawa „Makaron z cukinią i kurkami w sosie serowo-śmietanowym” KGW Brzozie Lubawskie. Wszystkie uczestniczki otrzymały nagrody ufundowane przez wójta gminy Kurzętnik, zaś zwycięzca konkursu otrzymał także Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego.
Tegoroczna impreza odbyła się przy świetlicy wiejskiej w Lipowcu w ramach dożynek gminno-parafialnych i była współorganizowana przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gminę Kurzętnik.