Kontakt

Obszary wiejskie

Produkcja ekologiczna i współpraca rolników

Ilustracja do tekstu

Operacja „Z pola do garnka – udział rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” realizowana będzie w formie szkoleń i warsztatów, które potrwają od września do października 2017 roku.

Wydarzenia skierowane są do rolników produkujących metodami ekologicznymi i rolników zainteresowanych podjęciem produkcji metodami ekologicznymi lub będących w okresie konwersji, młodych rolników, doradców rolniczych ds. rolnictwa ekologicznego i przedsiębiorczości, przedstawicieli lokalnych grup działania (LGD).

Celem przedsięwzięcia jest przygotowanie merytoryczne i praktyczne, krok po kroku, rolników zajmujących się produkcją ekologiczną do nawiązania współpracy między sobą w celu podjęcia wspólnych działań marketingowych, promocyjnych, tworzenia wspólnej oferty handlowej, wymiany wiedzy i doświadczeń, umożliwienia podjęcia rozmów z większymi odbiorcami surowca ekologicznego np. w postaci Ogólnopolskiego Klastra Rolnictwa Ekologicznego.

W ramach operacji zaplanowano cztery terminy szkoleń oraz seminarium, które potrwają od września do października 2017 roku. Realizacja operacji wpłynie na rozpowszechnienie i spopularyzowanie rozwoju rolnictwa ekologicznego w naszym kraju. Może przyczynić się również do zatrzymania spadku liczby gospodarstw rolnych produkujących mało opłacalnymi metodami ekologicznymi.

Rolnictwo ekologiczne pozwala utrzymać bioróżnorodność na obszarach wiejskich, co wpływa na rozwój potencjału turystycznego wsi, chroni środowisko naturalne poprzez ograniczenia w zastosowaniu środków chemicznych w produkcji jak również promuje obszary wiejskie jako miejsca przyjazne zdrowiu człowieka.

Uczestnictwo w inicjatywie organizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Brwinowie jest bezpłatne.

WIĘCEJ INFORMACJI


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK