W Olsztynku odbyło się "Regionalne Święto Ziół"

Publikacja:
| Zmiana:
Okazją do złożenia symbolicznych darów w postaci warzyw, ziół, kwiatów czy zbóż było Święto Matki Boskiej Zielnej. „Regionalne Święto Ziół” odbyło się w olsztyneckim skansenie.
Podczas imprezy członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle zaprezentowali swoje regionalne wyroby: miody, wędliny, sery, oleje, lody, musztardy, zioła i herbaty. Nie zabrakło także rękodzielników oferujących m.in. pamiątkową ceramikę, garncarstwo, rzeźby, obrazy, świece czy wyroby z drewna i wikliny.
Wszyscy chętni mogli poświęć wykonane własnoręcznie wianki i bukiety z przygotowanych wcześniej ziół, kwiatów i zbóż podczas uroczystej mszy świętej. W trakcie „Regionalnego Święta Ziół” można było również degustować ziołowych naparów i herbat.