Artykuły z kategorii

Ilustracja do tekstu

Zgłoszenia do 11. edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” przyjmowane są do 26 października 2016 roku.

Ideą przedsięwzięcia jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.

Nagrodzony produkt

Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentowała się na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbyły się w Łodzi.

Swoje wyroby przedstawili członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”: Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich” z Rogit, Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” z Kierźlin, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Piekarnia Dźwierzuty, Sklep „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna, Firma „MARK” z Giżycka oraz Bartnik Mazurski z Gnatowa.

Gospodarstwo Rybackie w Mikołajkach Sp. z o.o. do wód użytkowanych obwodów rybackich wprowadziło 10 tys. szt. węgorza wstępującego o średniej masie około 5 g.

Gospodarstwo Rybackie w Mikołajkach Sp. z o.o. do wód użytkowanych obwodów rybackich wprowadziło 10 tys. węgorzy.

Materiał zarybieniowy został rozprowadzony wzdłuż linii brzegowej jezior.

Święto Mazurskiego Dnia Ziemniaka 2016 w Kraplewie

Najważniejszą częścią imprezy był konkurs „Na najlepszą potrawę z ziemniaka”, w którym rywalizowały lokalne sołectwa z okolic Ostródy: Pietrzwałd, Lubajny, Brzydowo, Durąg, Naprom i Ornowo.

Mazurski Dzień Ziemniaka odbył się w Kraplewie w niedzielę (2 października).