Artykuły z kategorii

Danie konkursowe

Już w najbliższą sobotę (26 listopada) pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie staną się areną, na której rywalizować będą profesjonalni kucharze, uczniowie i inni amatorzy sztuki kulinarnej podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Do konkursu zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzona pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsia pierś duszona w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwica wędzona w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio orkiszowy z kminkiem, szarlotka mamusi.

Ilustracja do tekstu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje bezpłatną konferencję na temat podejścia LEADER, która odbędzie się 1-2 grudnia 2016 roku w Warszawie.

Konferencja adresowana jest do instytucji zaangażowanych we wdrażanie podejścia LEADER, w tym w szczególności do przedstawicieli lokalnych grup działania.

Jedna z potraw prezentowanych w Ełku

W sobotę ( 19 listopada 2016) w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, odbył drugi subregionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Jego organizatorem był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.

Urząd Marszałkowski w Olsztynie

Rozpoczął się proces zgłaszania danych do uchwały sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego w sprawie określenia ogólnej powierzchni przeznaczonej pod uprawę maku i konopi włóknistych oraz rejonizacji tych upraw na rok 2017.

Na podstawie art. 46 ust. 8 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2016 r. poz. 224 z późn. zm.) sejmik województwa, po zasięgnięciu opinii ministra właściwego do spraw zdrowia oraz ministra właściwego do spraw rolnictwa, określi, w drodze uchwały, ogólną powierzchnię przeznaczoną corocznie pod uprawy maku lub konopi włóknistych oraz rejonizację tych upraw, mając na względzie zagrożenie narkomanią, zapotrzebowanie na surowce pochodzące z tych upraw oraz tradycję uprawy maku i konopi włóknistych na danym terenie.