Artykuły z kategorii

Danie konkursowe

Już w sobotę (10 grudnia) odbędzie się w Olsztynie regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, a także promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Ilustracja do tekstu

W Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, odbył się ostatni subregionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Ilustracja do tekstu

Seminarium „Nowoczesne technologie w pielęgnacji, zbiorze, przechowalnictwie i przygotowaniu owoców” odbędzie się 6 grudnia 2016 roku w Lubawie.

Podczas konferencji zostaną przedstawione tematy związane z technologiami prowadzenia sadów – od przygotowania i sadzenia do możliwości stosowania cięcia mechanicznego, do zbioru mechanicznego.

Danie konkursowe

Już w najbliższą sobotę (26 listopada) pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie staną się areną, na której rywalizować będą profesjonalni kucharze, uczniowie i inni amatorzy sztuki kulinarnej podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Do konkursu zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzona pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsia pierś duszona w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwica wędzona w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio orkiszowy z kminkiem, szarlotka mamusi.